nedeľa 5. septembra 2010

Najväčší obchodník na svete (Og Mandino)

Jedna z najpredávanejších motivačných kníh o obchode na celom svete. Vynikajúca motivačná kniha, hoci je skôr zameraná na oblasť obchodu, určite si z nej každý vyberie aj zásady pre svoje vlastné použitie. Je to poučná kniha pre ľudí ktorí si myslia, že sa už nič nedá zmeniť na ich živote, myslím si že im dodá chuť do ďalšieho života, či už obchodného alebo osobného..

Dej knihy je o mladom mužovi Háfidovi, ktorý sa staral o ťavy a veľmi tužil po tom, aby sa z neho stal veľký obchodník. Svoje sny chce realizovať aj s pomocou starého obchodníka u ktorého začína svoje prvé kroky v obchode. A skúsený obchodník mu dáva rady, ktoré určite stoja za uverejnenie aspoň jednej aj tu:
„A najprv mi dokáž, že vydržíš život obchodníka, pretože údel, ktorý si si zvolil, nie je ľahký. A čo je ešte dôležitejšie, musíš o tom presvedčiť i sám seba. Je to tak, často si o do mňa počul, že keď človek uspeje, odmena je veľká. Je však taká veľká preto, že uspeje tak málo ľudí. Mnohí podľahnú zúfalstvu, ochabnú a neuvedomia si, že už majú všetky nástroje potrebné na získanie veľkého bohatstva vo svojich rukách. Mnohí ďalší so strachom a obavami pozerajú na každú prekážku stojacu v ceste a považujú ju za nepriateľa, avšak prekážky sú v skutočnosti priateľmi a pomocníkmi. Prekážky sú pre úspech nevyhnutné, pretože v obchode ako v každom inom povolaní prichádza víťazstvo až po mnohých bojoch a nespočetných porážkach.“
A podobnými múdrosťami je popretkávaná celá kniha, až pokiaľ sa mladý muž nestane najväčším obchodníkom na svete. Na tejto ceste mu pomáhajú pergamenové zvitky o úspechu. Dokopy ich je desať a obsahujú všetky tajomstvá a zásady nevyhnutné na to, aby sa človek stal v obchodovaní a v osobnom živote veľmi úspešný.