nedeľa 24. októbra 2010

Work Life Balance (Martin Prodaj)

Cesta je cieľom

Pri efektívnom využívaní životných zručností si dokážeme zariadiť život podľa seba a čerpať z vnútorných zdrojov potrebných na dosiahnutie úspechu. V súčasných zložitých podmienkach plných rýchlych zmien vyžadujúcich flexibilitu sa nám ťažko udržiava kontrola nad osobným a profesionálnym životom. Potrebujeme zvládať zmeny čo najlepšie a bez zbytočných strát, akurát sa nám to nie vždy darí. Sme jediné tvory na zemi, ktoré sa nad svojím životom zamýšľajú a robia zmysluplné zmeny. A, pravdaže, aj nezmysluplné, ktoré keď sa nakopia, nás začnú „ohrozovať“. Neraz netušíme, prečo sa cítime v nepohode, veď robíme všetko pre to, aby tomu tak nebolo. Odpovede aj na takéto problémy môžete hľadať v knihe, ktorú napísal Dr. Martin Prodaj čerpajúc zo svojich bohatých skúseností lektora, kouča a konzultanta. Dal jej názov Work Life Balance, s podtitulom Prežite krízu a naučte sa vychutnávať si život.
Ak máte práve obdobie, kedy sa vaše životné zručnosti nemenia, ani nerozvíjajú, pričom márne čakáte na výsledky svojho snaženia, táto kniha vám môže rozšíriť obzor v tom, čo môžete ovplyvniť, aby ste sa prepracovali k žiaducim zmenám. Už Sokrates tvrdil, že sebareflexia je rozumové sebapoznanie opierajúce sa o psychologické pozorovanie a poskytujúce vedenie, ktoré je hlavnou cnosťou ľudskej činnosti. K tomu vás bude nabádať aj autor. V štyroch nosných kapitolách – Môj svet, Môj čas, Moje vnútro a Moja práca nájdete inšpiráciu, ako rozvíjať svoju osobnosť pozitívnym smerom.
Vďaka sebareflexii sa naša schopnosť zaoberať sa emocionálnymi a medziľudskými otázkami cibrí a potom dokážeme kriticky vnímať seba samého. Publikácia vám môže byť pri tom dobrým sprievodcom, a nebude vďaka formátu a rozsahu na príťaž . Môžete ju prečítať jedným dychom, ale užitočnejšia vám bude pri opakovanom robení spoločnosti, aby ste sa utvrdili v tom, aké je vaše odhodlanie silné a kde viazne vaša motivácia. Priamy návod na zaručené riešenia v knihe nehľadajte. Ako píše Martin Prodaj: „Optimálna rovnováha medzi aktivitou a pasivitou, medzi ziskom a stratou či medzi vonkajším a vnútorným, to všetko sú označenia pre harmóniu, balans, rovnováhu. Toto hľadanie sa podobá ceste. Nie je to ľahká cesta. Nie sme však našťastie jediní, ktorí po nej kráčame...“
Cesta, na ktorú čitateľov autor pozýva, sa nekončí dočítaním knihy. Množstvo indícií, myšlienok a ideí obsiahnutých v knihe môže usmerňovať vaše myslenie a zámery v prípade, že sa odhodláte na prechod od myšlienok k činom. O povzbudzovanie k tomu sa M. Prodaj snaží na každej strane, nabádajúc vás, aby ste objavovali múdrosť, ktorá pramení predovšetkým v našej mysli. Deliac sa o svoje skúsenosti sa s čitateľom lúči: „Najdôležitejšie však je, že ten krôčik urobíte. Nepozerajte sa za horizont, pozerajte sa len pod nohy, na to, kam ich kladiete a ako našľapujete. Ale najmä: skúste si to užívať.“
Keď si vyberiete za sprievodcu na ceste hľadania stránky knihy Work Life Balance, môžu vám poskytnúť útočisko v podobe prístupných textov oslovujúcich široké spektrum čitateľov ozvláštnené o autentické zážitky človeka, ktorý sa pre hlbšie spoznanie meditácie vybral do budhistického kláštora na Srí Lanke, aby sa potom po návrate začal profesionálne venovať lektorskej a konzultačnej činnosti.

http://www.koucing.org/